Friday, 31 August 2012

Jantung Pisang Makan Petang


Biasanya jantung pisang ni orang buat masak lemak @ ulam....  Tapi bagi aku plak aku jadikan jantung pisang ni makan petang....  x perlu masak, just gaul2 je...

Bahan2

Jantung Pisang ( 1 Jantung)
Cili                  ( 3-4 biji)
Gula                ( 4 sudu besar)
Garam             ( secukup rasa
Belacan           ( secukup rasa)
Cuka               (Secukup rasa)

Cara2

1.   Potong jantung pisang ( kecil2). Rendamkan dgn air garam supaya hilang rasa pahit..
2.   Tumbuk cili, gula, garam dan belacan..Tumbuk sehingga lumat..
3.   Tumbuk jantung pisang.. X perlu sampai lumat..
4.   Gaulkan sume bahan2 y tlh d tumbuk td.
5.   Akhir sekali masukkan cuka secukup rasa..

- Lepas makan ni, comfirm dahaga air-

No comments:

Post a Comment